Naar de inhoud
 

Terugblik op de WandelTrainersDag 2016

De wandelaar als vertrekpunt

Variatie, heel erg veel variatie. Dat gold zowel voor het programma van de 6e WandelTrainersDag, als voor het algemene advies dat de deelnemers meekregen. ‘Zorg voor variatie in je trainingen, wijk af van de gebaande paden, denk out of the box, haal mensen uit hun comfortzone.’ Want zo houd je het leuk voor jezelf, maar vooral ook voor de wandelaar en die vormt uiteraard altijd het vertrekpunt.

De WandelTrainersDag is de landelijke kennis- en ontmoetingsdag voor wandeltrainers, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie en de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Voor de zesde editie op zaterdag 9 april 2016 reisden maar liefst 370 wandeltrainers (een nieuw record!) af naar Nationaal Sportcentrum Papendal bij Arnhem. Het aanbod aldaar: een sportieve omgeving, prima catering, vier inspiratiesessies, ruim vijftig workshops en een Wandelsportplein waar veertien standhouders hun wandelgerelateerde producten en diensten presenteerden. En om het feest helemaal compleet te maken: een stralende lentezon.

Persoonlijke ontwikkeling en gezonde voeding

De dag begon met vier parallelle inspiratiesessies. Joyce van Santen (Enjoy Esc) nam haar toehoorders mee in de vier inzichten van trainerschap: structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen. Op humoristische wijze zette zij de aanwezige trainers aan tot zelfreflectie: op welke van deze vier punten ben ik sterk, waar kan ik mezelf nog wel wat verder ontwikkelen en wat houdt mij daarbij tegen? Een deur verderop liet chef-kok Pierre Wind zijn toehoorders kennismaken met eerlijke, gezonde voeding. Een belangrijk thema als het om een gezonde leefstijl gaat, maar dankzij Pierres geheel eigen stijl en de betrokkenheid van een aantal trainers werd er ook heel veel gelachen.

Pierre Wind 

Nieuwe kansen voor wandeltrainers

Marketeer Peter Sprenger (Techonomy) gaf wandeltrainers inzicht in de kansen die nieuwe digitale ontwikkelingen hen bieden. Het gedrag van sporters en consumenten verandert en een slimme trainer – vaak een kleine zelfstandige ondernemer - speelt daar via digitale kanalen handig op in.
Een andere kans voor wandeltrainers biedt de samenwerking met de lokale eerstelijns zorg. Een goed voorbeeld daarvan is de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van der Goor Foundation. De oud-topvolleyballer kwam er zelf over vertellen. Hoe mensen met diabetes type 2 in heel Nederland twee maanden lang gaan trainen om in oktober 2016 de uiteindelijke Challenge te volbrengen: vier dagen achter elkaar wandelen over een afstand van 10 tot 20 kilometer. Deelname wordt gestimuleerd door huisartsen, fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen en diëtisten. Wandeltrainers zijn daarbij van harte welkom om de deelnemers te begeleiden.

Zoveel meer dan wandelen alleen

En toen was het tijd om zelf in actie te komen! Drie rondes van elk 70 minuten, met in totaal 54 workshops. Veel daarvan waren gewijd aan nieuwe trainingsvormen en –technieken, maar ook wandelen met specifieke doelgroepen, groepsdynamiek, observeren, blaarbehandeling en voetafwikkeling kwamen aan bod. Wie het geheel overzag, kon zich alleen maar verbazen over de vele mogelijkheden die wandelen en wandeltraining bieden. Variatie was het kernwoord - door te wisselen van tempo en parcoursen, door gebruik te maken van materialen, omgevingsaspecten en/of muziek, door mensen samen te laten werken en door te combineren met fitnessoefeningen.

Samen heel veel plezier hebben

Inbrengen van die variatie is wat betreft Bert Tielen (workshop warming-up) een verantwoordelijkheid van de trainer. “Mensen zijn gewoontedieren, die accepteren dat een training loopt zoals hij loopt. Maar het is niet leuk om altijd hetzelfde te doen. Alleen als het leuk is, blijven mensen komen. Daarom moet je als trainer zeggen: “IK wil variatie.” Samen heel veel plezier hebben, is ook het uitgangspunt voor Leo Neutenboom, die de deelnemers aan zijn workshop Lean Exercise Outdoor (LEO) oefeningen op beatmuziek en met allerlei materialen liet uitvoeren. “Mensen beginnen te lachen, ze hebben het gezellig met elkaar en ondertussen trainen ze hun hele lichaam. Wandelen is de moeder aller sporten, en het is heerlijk om door een schitterende omgeving te lopen, maar het is ook enigszins beperkt. Dus doe eens wat anders, haal mensen uit hun comfortzone. ”

Creatief toepassen

Zo enthousiast als de workshopleiders, waren na afloop ook de deelnemers aan de WandelTrainersDag. “Ik heb heel veel geleerd”, aldus Jacques Verhagen, met zijn eigen JV Wandelsport actief in Doetinchem en Arnhem. “Heel veel stof, kleine details om oefeningen uit te breiden en hoe je heel specifiek op bepaalde aspecten kunt trainen, zoals de warming-up en spierversterkende oefeningen. Ik heb kennis gemaakt met een Japanse methode, heel snel, met weinig rust, heel interessant. Alles wat ik hier leer, pas ik op een creatieve manier toe in mijn eigen trainingen.”

Eye-openers

Piet Looge van AV De Gemzen uit Heerde was vooral enthousiast over het imiteren van een zware belasting tijdens de intervaltraining. “Een echte eyeopener, daar kom je met wandelen normaal niet aan toe.” Francien van Putten, eigenaar van Imatra Wandelsporttraining, herkende aspecten van haar eigen aanpak in de workshop cognitieve fitness. “Een mens heeft twee hersenhelften, die gebruik je bij alles wat je doet. Door specifieke oefeningen kun je stimuleren dat er verbinding tot stand komt. Daar wil ik mee verder, want ik ben er een voorstander van om niet alleen je lijf, maar ook je brein fit te houden. Ik heb echt heel veel nieuwe inspiratie opgedaan.”

Succesvolle dag

En zo was er voor ieder wat wils en waren er achteraf vooral lovende woorden. De zesde WandelTrainersDag een succesvolle, leerzame, inspirerende en gezellige bijeenkomst. Met een programma dat aansloot bij de ontwikkeling van het wandelen en van het wandeltrainersvak. “Aan het grote enthousiasme voor de inspiratiesessie van Joyce van Santen, zie je dat wandeltrainers geïnteresseerd zijn om zichzelf verder te ontplooien”, aldus Bram Janssen, namens KWBN lid van het organisatieteam. “Daarnaast spelen zij steeds beter in op maatschappelijke ontwikkelingen en de wensen van specifieke wandelaars. Met grote variatie in hun oefenstof, door te verbreden naar een gezonde leefstijl in het algemeen, met een aanbod voor mensen met specifieke aandoeningen en door samenwerking te zoeken met de lokale zorg en welzijn. Op al die terreinen hebben we vandaag mooie voorbeelden gezien en daar kunnen wandeltrainers in hun eigen praktijk mee aan de slag.”

Inloggen extranet


  • OAD
    Nederlandse Loterij