Naar de inhoud
 

KWBN en opleiden

Wandelen is hot. Het is één van de meest beoefende sporten in Nederland. De wandelsport verjongt, innoveert, ontwikkelt nieuwe wandelvormen. Wandelen is laagdrempelig, veilig, op alle niveaus te beoefenen en toegankelijk voor alle doelgroepen. Om de verschillende soorten wandelaars te bieden wat zij zoeken en op een verantwoorde manier in beweging te brengen én te houden, zijn professioneel opgeleide wandeltrainers onontbeerlijk.

Binnen wandelend Nederland komt steeds meer vraag naar gerichte begeleiding. Wandelaars die naar een bepaalde prestatie toewerken, mensen die uit gezondheidsoogpunt wandelen of die op een verantwoorde manier kennis willen maken met de wandelsport. KWBN hecht dan ook groot belang aan het opleiden van professionele wandeltrainers.

Iedereen kan wandelen

"Natuurlijk, iedereen kan wandelen", zegt Bram Janssen, bij KWBN verantwoordelijk voor Opleiding & Training. "Maar stel dat u een tijd weinig heeft gesport en weer wil gaan bewegen. Of u bent ziek geweest of heeft een operatie ondergaan en u wilt wandelend revalideren. Of u heeft last van een blessure. Dan blijkt het minder vanzelfsprekend om weer op pad te gaan. Want: hoe begint u? Waar moet u op letten? Hoe ver kunt u gaan? Hoe zorgt u dat u opgewarmd start? Dan is begeleiding van een wandeltrainer essentieel."

Kennismaken met nieuwe beweegvormen

Maar ook voor mensen die eens op een andere manier willen wandelen, kan een wandeltrainer veel betekenen. Bram: "Nordic walking, fitwalking, brisk walking, smovey walking ... Steeds meer wandelvormen, waarbij diverse spiergroepen worden getraind, zien het licht. Een goed opgeleide begeleider kan de deelnemers op een verantwoorde manier leren hoe zij deze sporten kunnen beoefenen. Hij of zij laat de wandelaars kennismaken met nieuwe beweegvormen." 

Prestatie verbeteren

Ook voor mensen die al langer wandelen, hebben wandeltrainers dus zeker een meerwaarde. Bram knikt bevestigend. "Stel u loopt al jaren ieder weekend tien kilometer, maar u wilt uw prestatie verbeteren door deel te nemen aan een tocht van veertig kilometer. Hoe pakt u dat dan aan? Gaat u in één keer veertig kilometer lopen? Of bouwt u het op? En als u op wilt bouwen, met hoeveel kilometer per dag dan? En volstaat één keer per week wandelen of moet u vaker gaan? Deze vragen staan ook centraal in bijvoorbeeld het trainings- en begeleidingsprogramma dat we samen met Stichting DE 4DAAGSE aanbieden: Via Vierdaagse. Of in het beweegprogramma WandelFit. Programma's die we niet zouden kunnen aanbieden zonder de samenwerking met professionele trainers."

Een leven lang sporten

Door te investeren in Opleiding & Training wil KWBN een bijdrage leveren aan het verhogen van de sportparticipatie in Nederland. Bram: "Dankzij goed opgeleide trainers is het mogelijk jong en oud op wandelgebied iets te bieden. Maatwerk te leveren, waardoor mensen een leven lang kunnen blijven sporten op de manier die op dat moment in hun leven bij ze past."

Inloggen extranet


  • Vrijbuiter Samen buiten
    OAD
    Nederlandse Loterij