Naar de inhoud

KWBN introduceert innovatief beweegprogramma

Wandelen effectief instrument in strijd voor betere gezondheid

Uit menig onderzoek (*) blijkt dat wandelen een zeer effectief instrument is in de strijd tegen ziektes, zowel curatief als preventief. Wandelen is een toegankelijke, weinig blessuregevoelige en laagdrempelige sport. Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) breidt haar aanbod daarom uit met een speciaal programma voor mensen die (nog) niet bewegen: FitStap

Doel van FitStap is dat deelnemers zich in 12 weken (weer) fit en vitaal gaan voelen. Daarnaast zijn zij in staat een structurele gedragsverandering door te voeren, waardoor hun gezondheid ook op lange termijn verbetert.

Terugdringen zorgkosten

“We zien in onze maatschappij een toename van patiënten met obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en alzheimer”, concludeert Paul Sanders, directeur KWBN. “Ook zien we een groeiend aantal mensen met stressgerelateerde klachten. Er komt weliswaar meer en meer focus op bewegen en gezondheid, maar de zorgkosten blijven verder stijgen, onder meer door ziektes en blessures. KWBN heeft de ambitie om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van deze kosten. Dit doen wij onder andere door wandelen aan te bieden als onderdeel van een breed en professioneel opgezette interventie.”

Landelijk aanbod

KWBN ontwikkelde samen met professionele partners, waaronder de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN University of Applied Sciences), het beweegprogramma FitStap. Tijdens het twaalf weken durende programma krijgen deelnemers inzicht in hun gezondheid, leren ze zelf grip op een gezonde leefstijl te krijgen en ervaren ze het effect van het programma. Gecertificeerde wandeltrainers coachen de deelnemers om zich vitaler, fitter en gezonder te voelen. Het beweegdeel van het programma kreeg reeds een erkenning van het Kenniscentrum Sport. Het programma wordt landelijk op diverse locaties aangeboden. Sanders: “Inmiddels zijn er gesprekken met diverse patiëntenverenigingen, zorgverleners, overheden en verzekeraars. De reacties op het beweegprogramma zijn zeer positief!”

Groepstrainingen en app

Deelnemers trainen twaalf weken op een vaste avond in een groep, onder begeleiding van de FitStap coach. Tijdens de trainingen is er aandacht voor beweegtechnieken, voedingskennis, motivatie/coaching en cognitieve fitness. Dit alles passend bij de persoonlijke doelstellingen van de deelnemers. Daarnaast trainen zij twee keer in de week zelfstandig. Ook gaan zij aan de hand van opdrachten en tips actief in de weer met het aanpassen van hun leefstijl. Via een gratis app worden zij gedurende de week gemotiveerd en hebben zij contact met elkaar en met de trainer. Naast fysieke bijeenkomsten vindt er dus ook online, interactieve ondersteuning plaats. Het verkrijgen van inzicht, vergroten van het zelfvertrouwen, laagdrempeligheid, haalbaarheid en plezier staat bij FitStap voorop.

Kijk voor meer informatie over locaties en kosten op: www.fitstap.nl.

(*) Een greep uit de onderzoeken waaruit de positieve effecten van bewegen in het algemeen en wandelen in het bijzonder blijkt: 

 • Gezondheidsraad (2017). Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad.
 • Pedersen, B.K. & Saltin, B. (2015). Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports (Suppl. 3), 15, 1-72.
 • Hanson, S. & Jones, A. (2015). Is there evidence that walking groups have health benefits? A systematic review and meta-analysis. British Journal of Sports Medicine, 49, 710-715.
 • Kassavou, A., Turner, A. & French, D.P. (2013). Do interventions to promote walking in groups increase physical activity? A meta-analysis. Intrenational Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 10, 18.
 • Ogilvie, D., Foster, C.E., Rothnie, H., Cavill, N., Hamilton, V., Fitzsimons, C. & Mutrie, N. (2007). Interventions to promote walking: systematic review. British Medical Journal, 334, 1204.

In beeld

In onderstaande infographic zijn de belangrijkste elementen van het programma weergegeven:

 

Eerdere berichten

 • maart 2019
 • februari 2019
 • januari 2019
 • december 2018
 • november 2018
 • oktober 2018

Inloggen extranet


 • OAD
  Nederlandse Loterij